ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ 1929

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤA ΕΛΟΥΣ

Ο 1ος ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ & ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Υπό τήν έπωνυμίαν άθλητική καί ποδοσφαιρική ένωσις ¨Εύρώτας¨ ίδρίθει είς Έλος τήν 1η Όκτώβρίου 1929.

Είς τό πρωτοδικείο Σπάρτης έστάλει είς τριπλούν καταστατικόν πρός έγκρισιν τήν 10η Ίουλίου1930.

Τό πρωτοδικείον Σπάρτης διά τής ύπ αριθ 699/26-9-1930 αποφάσεώς του άνεγνώρισε τόν Έυρώτα,ύπό τήν έπωνυμίαν

άθλητική καί ποδοσφαιρική ένωσις ¨Εύρώτας¨ μέ έδρα τό Δουραλή Τ.Δ. Έλους.

Ήμερομηνία άντιγράφου άποφάσεως 1-10-1930

Πρόεδρος :Θεόδωρος Ζαχαράκος,Γ. Γραμματεύς: Γεώρ. Χριστοφοράκος

Ίδριτικά μέλη : Αν. Παστελής ,Χρύσ.Παπανάκος,Ιωαν.Παστελής,Σταύρος Χαρακάκος,Διονύσιος Καμπάς,(όνομα δισανάγνωστο),Γεώρ. Γεωργόπουλος,Κ. Γεωργόπουλος

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΠΑΙΩΝ:

Πρωταθλήματα:1967,1969-1970,-1978-1979,1983-1984,1991-1992,1994-1995

Κύπελλα :1969,1969-1970,1971-1972,1973-1974,1986-1987,1994-1995,

1995-1996,1996-1997

Πρωταθλήματα β΄:1976,1999-2000,2002-2003,2013-2014.

ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:1979-80,1984-85.Δ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:1992-93,1993-94,1995-96,1996-97,1997-98(2ος)

Ο Ευρώτας Έλους είναι η πρώτη ομάδα σε συμμετοχές στην Α κατηγορία Λακωνίας και δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ σε κανονική αγωνιστική περίοδο υπό ομαλές συνθήκες. Έχει γιά έδρα του από τις 8-9-1963 το Γήπεδο Έλους ΄ Βασίλειος Μιχελάκος΄το οποίο διαθέτει χόρτο απο το 2004,Κερκίδες 500 θέσεων(το 2ο γήπεδο με τσιμεντένιες κερκίδες αυτής της χωρητικότητας,που στην ουσία είναι μεγαλύτερη των 500 θέσεων) με φωτισμό(Ο 1ος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Λακωνία με φωτισμό έγινε στο γήπεδο του Έλους..φυσικά η μια ομάδα ήταν ο Ευρώτας και είναι το 2ο γήπεδο της Λακωνίας με φωτισμό!).Τα Χρώματα της ομάδος ειναι ερυθρόλευκα, δεύτερο χρώμα μπλε-άσπρο.

Ο Ευρώτας Έλους είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει αλλάξει ποτέ την ονομασία της,δεν έχει διαλυθεί ποτέ,ενώ..., κάνει σέντρα από την ίδρυση και συμμετοχή των ομάδων της Λακωνίας στην Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας- Λακωνίας.

Live Skcorer

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ 1929

ΓΑΙΑ ΕΝ ΕΛΕΙ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Παναγιώτης Φασούλας - Ντούσαν Ιβκοβιτς: Μία θυελλώδης σχέση


Οι σχέσεις του Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον Παναγιώτη Φασούλα μπορεί να χαρακτηριστεί και... ερωτική. Μαζί δεν έκαναν (σίγουρα) αλλά και χώρια μάλλον δεν μπορούσαν αφού η αθλητική ζωή τους δεν είχε το ενδιαφέρον. Το Contra.gr παρουσιάζει το χρονικό μίας πολύ μεγάλης κόντρας που κράτησε σχεδόν μία δεκαετία.

H κόντρα στον ΠΑΟΚ

Οταν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1991, ο Παναγιώτης Φασούλας και οι συμπαίκτες του ήταν Κυπελλούχοι Ευρώπης. Η σχέση του ΠΑΟΚ με τον Ελληνα σέντερ πάντως είχε περάσει από πολλές φορτούνες αρχής γενομένης από το 1986 όταν ο Φασούλας άφησε την ομάδα για να παίξει στο Νορθ Καρολάινα στις ΗΠΑ. Ακολούθως, οι τριβές με τον πρόεδρο Νίκο Βεζυρτζή ήταν σχεδόν ετήσιο έθιμο και αφορούσαν κυρίως την αμοιβή του Φασούλα.
Το καλοκαίρι του 1991 η κόντρα κορυφώθηκε αφού παρά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ έχασε τους εν Ελλάδι τίτλους και ο Φασούλας βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του Τύπου αλλά και του κόσμου. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ο "Πάνι" έδωσε συνέντευξη στο "Τρίποντο" και τόνισε ορθά-κοφτά ότι "δεν ξαναγυρίζω στη Θεσσαλονίκη για να παίζω με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου".
Είχαν προηγηθεί επεισόδια απείρου κάλλους κατά τους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Αρη κατά το οποίους ο ΠΑΟΚ απέτυχε να πάρει τον τίτλο. Μετά το τελευταίο ματς, ο Φασούλας εξερράγη και στον κόσμο που τον έβριζε απάντησε "φύγετε από εδώ, θα σας δώσω ένα χιλιάρικο να πάτε να φάτε. Παίρνω τα περισσότερα, ναι. Αλλά φταίω μόνο εγώ;"
Κάτω από αυτό το κλίμα ο Ιβκοβιτς λειτούργησε αρχικά ως αποσυμπιεστής. Ο ΠΑΟΚ ρόλαρε πολύ καλά τη σεζόν 1991-1992 και παρά την απώλεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1992 (με το περιβόητο λάθος του Φασούλα που έδωσε την μπάλα στον Ρίκι Μπράουν) έφτασε στον πολυπόθητο στόχο του. Την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο "Πάνι" μάλιστα έκανε μία καταπληκτική εμφάνιση στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Την επόμενη σεζόν όμως, κατά την οποία ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο Κύπελλο πρωταθλητριών, η σχέση παίκτη-προπονητή άρχισε να κάνει νερά. Από την αρχή ο Φασούλας είχε παράπονα για τις τεχνικές επιλογές του Ντούντα και μάλιστα μετά από μία ευρωπαϊκή ήττα απάντησε με εμφανή δόση ειρωνείας στο τι φταίει: "Ρωτήστε το σοφό παιδιά".
Το δράμα εντάθηκε με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον τελικό του φάιναλ φορ της Αθήνας (ήττα από την Μπενετόν Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς) και κορυφώθηκε με το νέο αποκλεισμό-σοκ του Δικεφάλου του Βορρά από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά της Α1.
ADVERTISEMENT
"Ρωτήστε τους πρωταγωνιστές γιατί αποκλειστήκαμε. Ο Ιβκοβιτς με κατέστρεψε, έπαιζα σαν τριάρι για να κάνω σκριν στους σουτέρ. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου" τόνισε μετά το τελευταίο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Φασούλας. Εν τέλει και οι δύο αποτέλεσαν παρελθόν. Ο Ελληνας σέντερ έμεινε ελεύθερος με προσφυγή και κατέληξε στον Ολυμπιακό, ο δε Ιβκοβιτς αντικαταστάθηκε από τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Τα..αηδόνια σμίγουν ξανά

Οταν το καλοκαίρι του 1996 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ντούσαν Ιβκοβιτς στη θέση του Γιάννη Ιωαννίδη, οι ρεπόρτερ της ομάδας άρχισαν να βάζουν στοιχήματα μεταξύ τους για το πότε θα έρθει η πρώτη κόντρα μεταξύ του Ντούντα και του Φασούλα. Ο χρόνος που είχε περάσει όμως είχε ωριμάσει τη σκέψη του "Πάνι" ο οποίος, στα 33 του πια, έθαψε το τσεκούρι του πολέμου προς όφελος της ομάδας. Προσωρινά πάντως.

  Η πρώτη σεζόν (1996-1997), παρά τα αρχικά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, βρίσκει τον Ολυμπιακό απόλυτο θριαμβευτή με κατάκτηση και των τριών τίτλων. Ο Φασούλας έχει αποφασιστική συμβολή στις μεγάλες νίκες και στη Ρώμη στέφεται για πρώτη (και τελευταία) φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο. Ο Ιβκοβιτς δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμπιστευτεί απόλυτα τον παίκτη ο οποίος στον τελικό του φάιναλ φορ της Ρώμης κόντρα στην Μπαρτσελόνα έμεινε στο παρκέ για 31 ολόκληρα λεπτά.
Οι κλυδωνισμοί άρχισαν πολύ αργότερα κατά τη σεζόν 1998-1999 όταν ο Ολυμπιακός έχτισε μία πολύ ακριβή ομάδα με στόχο την επανάκτηση των σκήπτρων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Λέγεται μάλιστα ότι ενώ ο Φασούλας ήθελε να σταματήσει, ο Ιβκοβιτς τον έπεισε να συνεχίσει για μία ακόμα σεζόν. Ο Πάνι πάντως ήταν πια 35 χρονών και είχε να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό του Ομπέρτο (εκτος από αυτόν του Τάρλατς) γεγονός που προκάλεσε τη δραματική μείωση του χρόνου συμμετοχής του.
Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά αλλά στο τέλος της σεζόν τα έκαναν μούσκεμα. Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Μονάχου, ο Ολυμπιακός γνωρίζει καθαρή ήττα από την Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας και η πρώτη έκρηξη έρχεται. Οι παίκτες, με μπροστάρη τον Φασούλα, θεωρούν ότι ο Ιβκοβιτς και το επιτελείο του δεν διάβασαν καθόλου καλά το παιχνίδι με συνέπεια οι Λιθουανοί να κάνουν ότι θέλουν στο παρκέ. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι στα αποδυτήρια μετά τον ημιτελικό έλαβε χώρα και ένας πολύ μεγάλος καβγάς με πρωταγωνιστές τον Ελληνα σέντερ και τον Ντούντα.

Στον τελευταίο τελικό της Α1 με τον Παναθηναϊκό τον Μάιο του 1999, όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πια ότι Φασούλας και Ιβκοβιτς απλώς συνυπάρχουν. Ο Σέρβος κόουτς αλλαγή τον "Πάνι" και τον...ψέλνει σε ζωντανή μετάδοση κάνοντας του δριμύτατες παρατηρήσεις. Ο Φασούλας αντιδρά και ανταπαντά και το τελευταίο κεφάλαια μίας ταραχώδους σχέσης μόλις είχε γραφτεί. Ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό του Σούμποτιτς τον τίτλο, η "αράχνη" έβαλε τίτλους τέλους σε μία ένδοξη καριέρα και ο Ιβκοβιτς μετακόμισε από τα νότια στα βόρεια της Αθήνας για λογαριασμό της ΑΕΚ.
Για επιμύθιο, μία αποστροφή από συνέντευξη του Ιβκοβιτς στο Goal το 2012 μετά την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος (για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια):  "Μου λέτε για τις κόντρες μου με κάποιους σταρ. Από τον Γκάλη μέχρι τον συχωρεμένο τον Nτράζεν και από τον Φάνη μέχρι τον κύριο Φασούλα και τον Παπανικολάου, όλοι, μα όλοι, βγήκαν ωφελημένοι από τις κόντρες μας. Kατά βάθος όλοι τους ήξεραν και καταλάβαιναν πόσο απαιτητικός είμαι με τους παίκτες-βεντέτες". Ακόμα και τότε μία ελαφριά ειρωνεία για τον...κύριο Φασούλα φαίνεται ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί από το "σοφό!"
Πηγή: Contra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.