Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει στην Κρήτη και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντείνεται στο Μινωικό Ανάκτορο, που κάθε χρόνο «μαγνητίζει» περισσότερους από 800.000 επισκέπτες.
Μάλιστα οι λιγοστοί εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποφάσισαν να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας της Κνωσού για δύο ώρες μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να πληρώνονται προκειμένου να εξυπηρετούν τους ξένους επισκέπτες που έρχονται καθημερινά από όλο τον κόσμο.
«Δεν θέλουμε οι τουρίστες που έρχονται στην Κνωσό να βρίσκουν κλειστές πόρτες και γι' αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να παρατείνουμε το ωράριο λειτουργίας. Τι θα γίνει όμως από τον επόμενο μήνα που κανονικά η Κνωσός πρέπει να κλείνει στις 8 το βράδυ; Αν δεν μας φέρουν προσωπικό, αυτό είναι αδύνατο» επισημαίνει και προειδοποιεί ο αρχιφύλακας της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κνωσό τώρα εργάζονται 12 άτομα αλλά για να βγουν οι βάρδιες χρειάζονται επιπλέον το λιγότερο 14 άτομα για φύλαξη, εκδοτήρια αλλά και δύο καθαριστές. Ο κ. Παπαδάκης παράλληλα αποκάλυψε ότι τώρα η Κνωσός δεν έχει καθόλου καθαρίστρια ή καθαριστή και ότι «εμείς οι ίδιοι καθαρίζουμε και εγώ προσωπικά έχω καθαρίσει άπειρες φορές. Μέχρι πότε όμως θα γίνεται αυτό;».
Ωστόσο με επιστολή του ο σύνδεσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Κνωσό και ζητεί από την πολιτεία να δώσει άμεσες λύσεις στο θέμα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της έλλειψης καθαριότητας στον αρχαιολογικό χώρο.
«Ευχαριστούμε τους φύλακες του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και προσωπικά τον αρχαιοφύλακα Νίκο Παπαδάκη, οι οποίοι αποφάσισαν με γνώμονα το συμφέρον του τουρισμού και παρά την έλλειψη σε προσωπικό να παρατείνουν όπως και πέρυσι το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου...», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν άμεσα λύση προσθέτοντας ότι φέτος αναμένεται να είναι αυξημένο το τουριστικό ρεύμα στην Κνωσό και στην Κρήτη. Παράλληλα υπενθύμισαν ότι οι επισκέπτες στην Κνωσό έφτασαν πέρυσι τις 800.000.

Πηγή: cretalive.gr, Εθνος