Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιέζουν τη Λευκωσία να αποδεχτεί κούρεμα έως 40% στις καταθέσεις των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της (Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους.


Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους, προβλέπει ότι τα δύο τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να «σπάσουν» από κοινού σε μία «καλή» και μια «κακή» τράπεζα.
Οι ασφαλείς καταθέσεις κάτω των 100.000 που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάνε στην «καλή» τράπεζα και δεν θα υποστούν απώλειες, ενώ οι επισφαλείς καταθέσεις θα «παγώσουν» μέχρι να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, αφού θα αποτελούν κομμάτια της «κακής» τράπεζας.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι απώλειες των επισφαλών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καταθετών θα φτάσουν το 40%, ένα ποσοστό που στηρίζουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πρόταση, μία εκδοχή της οποίας είχε απορριφθεί την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται ως καλύτερη επιλογή από το να φορολογηθούν εξασφαλισμένες καταθέσεις ή από το να καταρρεύσουν οι κυπριακές τράπεζες εάν κλείσει τη στρόφιγγα η ΕΚΤ» τόνισαν οι πηγές.
 
Πηγή: newpost.gr