«Στην πλειονότητά τους οι δράστες είναι λαθροκυνηγοί και κτηνοτρόφοι που οπλοφορούν και οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τα ζώα είτε από χόμπι ή επειδή “τόλμησαν” να προσεγγίσουν το κοπάδι τους», καταγγέλλει στη Realnews ο βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Αρκτούρος. «Επειτα φορτώνουν το κουφάρι του ζώου στο αγροτικό τους αυτοκίνητο και το περιφέρουν σαν τρόπαιο στην πλατεία του χωριού ή το ανασκολοπίζουν έξω από τη στάνη τους, για παραδειγματισμό», συμπληρώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Πάνος Στεφάνου.
Μάλιστα, οι δράστες αναρτούν με προκλητική θρασύτητα τα «κατορθώματά» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεικνύοντας τα νεκρά ζώα στους διαδικτυακούς τους φίλους.
Οι αποτρόπαιες εικόνες μαρτυρούν την κυνικότητα με την οποία διαπράττονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και αποδεικνύουν ότι «στην ελληνική ύπαιθρο επιβιώνει ακόμα η εσφαλμένη νοοτροπία ότι το άγριο ζώο είναι επιβλαβές και πρέπει να θανατώνεται», όπως επισημαίνει ο Λ. Γεωργιάδης.
Οι διάλογοι
Αποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι που αναρτώνται στα «κουτιά» διαλόγων του προσωπικού του προφίλ στο Facebook. Διάφοροι φίλοι του δράστη, στην πλειονότητα τους κυνηγοί, σχολιάζουν το ειδεχθές θέαμα θεωρώντας το κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι και... αξιέπαινο. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εκτοξεύουν και απειλές κατά των οικολογικών οργανώσεων που δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να σωθούν τα κινδυνεύοντα είδη της πανίδας. «Λέμε (τώρα)... αν τη σκοτώσεις (την αρκούδα) για να αμυνθείς είναι παράνομο; Οχι θα την αφήσω να με φάει, επειδή οι οικολόγοι το απαγορεύουν, αυτά είναι αστεία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο παράθυρο διαλόγων του Facebook ο αδίστακτος λαθροθήρας, προσθέτοντας ότι «παράνομος είναι ο τύπος ο οποίος από φόβο εγκαταλείπει το θήραμα. Εγώ τη φόρτωσα (την αρκούδα) και την πήγα στην πλατεία του χωριού».
Παρακάτω άλλος χρήστης βεβαιώνει ότι «η αρκούδα είναι από την Εγνατία». Αυτή η δήλωση οδηγεί τους ερευνητές του Αρκτούρου στο συμπέρασμα ότι το άτυχο ζώο ζούσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας.
«Αρρωστημένα μυαλά»
«Από τα λεγόμενα τους δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραγμένες προσωπικότητες», λέει ο διευθυντής Δασών Καστοριάς Χρήστος Λιάμης, καλώντας τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αντιδράσουν. «Αυτοί δεν είναι κυνηγοί, είναι αρρωστημένα μυαλά, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν. Ευτυχώς, η πλειοψηφία των κυνηγών και τον κτηνοτρόφων της περιοχής μας δεν έχουν αυτές τις απόψεις για την αρκούδα και τον λύκο. Θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εντοπιστούν οι ένοχοι», τονίζει.
Σημειώνεται ότι καμία υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ή δασική υπηρεσία δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις παράνομες θανατώσεις αγρίων ζώων, γεγονός που δυσκολεύει επιπλέον το έργο της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Ωστόσο, οι αρκούδες δεν είναι τα μόνα θύματα της μανίας των ασυνείδητων λαθροκυνηγών. Φωτογραφίες που αναρτώνται στο προφίλ άλλων χρηστών δείχνουν: νεκρούς λύκους που έχουν τουφεκιστεί, βασανιστεί ή σφαγιασθεί. Μία από τις φωτογραφίες προέρχεται από τα περίχωρα της Ηγουμενίτσας. Εκεί κτηνοτρόφοι ομολογούν ότι σκότωσαν μια λύκαινα πριν από έναν μήνα επειδή επιτέθηκε στο κοπάδι τους. Αλλη φωτογραφία, στη Γαλατινή Κοζάνης, δείχνει έναν νεκρό λύκο που τον παλούκωσαν έξω από μία στάνη. Το ζώο σκοτώθηκε τον περασμένο χειμώνα, ενώ πριν του δώσουν τη χαριστική βολή είχε βασανιστεί.
Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο πάλι από την περιοχή της Ηπείρου άλλος χρήστης δημοσιοποιεί ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν λύκο και τον αποτέλειωσαν τα σκυλιά του. Επειτα τον φόρτωσε στην καρότσα ενός φορτηγού και τον περιέφερε στους συγχωριανούς του.
«Ο Αρκτούρος έκανε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να κατέβουν αυτές οι φωτογραφίες από το Facebook και να αναζητηθούν οι δράστες. Η δολοφονία ενός άγριου ζώου διώκεται ποινικά», υπενθυμίζει ο Π. Στεφάνου.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται στα ίχνη των δραστών, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία που έφθασε στα γραφεία τους και αφορά τη δολοφονία άγριου ζώου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης απορρήτου των δραστών που έχουν αναρτήσει τις βίαιες εικόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει ειδοποιηθεί ο διαδικτυακός πάροχος του κοινωνικού μέσω δικτύωσης. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η άρση απορρήτου θα ακολουθήσει αναγνώριση του ιδιωτικού πρωτοκόλλου χρήστη και θα απαγγελθούν κατηγορίες προσωπικά στους δράστες που έχουν αναρτήσει τις φωτογραφίες με τα νεκρά ζώα.
Έλλειψη τροφής
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο λύκος και η αρκούδα επιτίθενται στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο λόγω της έλλειψης τροφής που παρουσιάζεται στο φυσικό τους ενδιαίτημα. «Επομένως, όταν σκοτώνουμε αλόγιστα δεκάδες θηράματα, όπως ζαρκάδια, λαγούς κ.ά., προφανώς το άγριο ζώο θα αναζητήσει την τροφή του στα αιγοπρόβατα», εξηγεί ο βιολόγος Λ. Γεωργιάδης.
Από κει και πέρα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν δραστικοί τρόποι προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να αποτρέψουν τις επιθέσεις των αγρίων ζώων στο κοπάδι τους, όπως ο ελληνικός ποιμενικός, παραδοσιακός υπερασπιστής των κοπαδιών στην ελληνική ύπαιθρο. Ο Αρκτούρος έχει συστήσει πρόγραμμα για τη διάσωση του ελληνικού ποιμενικού. «Τα κουτάβια που αναπαράγονται στο κυνοτροφείο χαρίζονται σε κτηνοτρόφους με σειρά προτεραιότητας, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό δίνει οδηγίες στους κτηνοτρόφους για το πώς ο ποιμενικός θα προστατεύει αποτελεσματικά το κοπάδι με σεβασμό στη φύση, όπως το κάνει τόσα χρόνια», αναφέρει η διευθύντρια του Αρκτούρου Βάσω Πετρίδου.
Πηγή: real.gr